ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο ζητούν να μάθουν για την Αμφίπολη

ξένοι ζητούν άδεια να επισκεφτούν το μνημείο και να το ερευνήσουν ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Πρώτα απ' όλα ο όγκος του. Ακόμη και ο μεγαλειώδης τάφος του Φιλίππου του Β “ωχριά” μπροστά στο μνημείο της Αμφίπολη που η περίμετρος του αγγίζει το μισό χιλιόμετρο.
Ο όγκος που δείχνει μια σαφή επιρροή από τα αιγυπτιακά μνημεία έχει και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπως οι Σφίγγες – φύλακες, αλλά και το σφράγισμα του τάφου με άμμο και χώμα.

Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός μετά τα όσα έχουν ως σήμερα αποκαλυφθεί, πλέον δεν αποκλείει να έρθουν στο φως πολύ εντυπωσιακά ευρήματα.
Ειδικά στην περίπτωση που ο τάφος δεν έχει συληθεί προφανώς ήδη θα πρέπει να μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο. Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
 
Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου

 οι ανακαλύψεις αυτές στην Αμφίπολη είναι καλά νέα που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.
Ακόμη και εάν δεν μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο ο ίδιος ο τάφος θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίως, εύρημα.
Άλλωστε αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα ευρήματα της Βεργίνας. Ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου του Β' και για μια σειρά από άλλες βασιλικές ταφές τα ίδια τα ευρήματα είναι μοναδικά.Ποιος δεν νιώθει δέος αντικρίζοντας τη λεπτομέρεια στα κτερίσματα, τη μοναδική δουλειά και την επεξεργασία στα χρυσά στεφάνια.
Ακόμη και εάν δεν είχαν βρεθεί πολύτιμα αντικείμενα, ποιος δεν αισθάνεται δέος όταν βρεθεί στην είσοδο του τάφου του Φιλίππου αντικρίζοντας το μέγεθος, τα ανάγλυφα, την τοιχοποιία και την τεχνοτροπία στην κατασκευή...
Στο τάφο της Αμφίπολη τα ευρήματα (η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει ως τώρα μόνο λίγες λεπτομέρειες απ' το μνημείο) δείχνουν ότι το ίδιο το μνημείο αρκεί για να προκαλέσει δέος.
Αρχαιολόγοι που έχουν πάρει μέρος σε ανασκαφές μακεδονικών τάφων υποστηρίζουν πως οι τρύπες στον τοίχο σφράγισης και στους εσωτερικούς τοίχους είναι ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί. "Όταν βλέπουμε οπή σε μακεδονικό τάφο πριν τον εξερευνήσουμε σημαίνει ότι έχει μπει μέσα τυμβωρύχος"
Ωστόσο, με την ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο αρχαίος τάφος πιθανότατα παραμένει ανέγγιχτος παρά τις τρύπες που έχουν βρεθεί. "Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται να αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου", αναφέρεται σχετικά.Πλέον, το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων είναι να αφαιρέσουν όλα τα χώματα που καλύπτουν την εσωτερική είσοδο του τάφου και να εισέλθουν μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου