ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

γατες!!!!!!!!


Αμερικανική Κοντότριχη

Η Αμερικανική Κοντότριχη είναι μια φυλή γάτας. Πιστεύεται πως κατάγεται από τις Ευρωπαϊκές κατοικίδιες γάτες οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους για τη προστασία των πολύτιμων φορτίων από Ποντίκια και Αρουραίους. Σύμφωνα με το Σύλλογο Φίλων Γάτας (CFA), κατά την διάρκεια του 2011 ήταν η 8η πιο δημοφιλής ράτσα γάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιστορία

Όταν οι άποικοι έπλευσαν από την Ευρώπη στην Βόρεια Αμερική, πήραν μαζί τους αρκετές γάτες για να προστατεύουν τα αποθέματα τροφίμων τους από τα Ποντίκια. Πολλές από αυτές τις γάτες «εγκαταστάθηκαν» στον Νέο Κόσμο, διασταυρώθηκαν και ανέπτυξαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο κλίμα. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ιδρύθηκε ένα επιλεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής για να αναπτύξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής.
Χαρακτηριστικά

Μια πολύ αθλητική Γάτα, η Αμερικανική Κοντότριχη, έχει μεγαλύτερο, πιο ευέλικτο και πιο δυνατό σώμα από την συγγενική της Ευρωπαϊκή κοντότριχη. Είναι επίσης γνωστή ως «Γάτα εργασίας».
Η Αμερικανική Κοντότριχη είναι μια γάτα ράτσας με αυστηρές προδιαγραφές και με χαρακτηριστική εμφάνιση, τα οποία καθορίζονται από τους Συλλόγους Εκτροφέων Γάτας σε όλο τον κόσμο.
Αρχικά ήταν γνωστή ως «Κατοικίδια Κοντότριχη», η φυλή μετονομοάστηκε το 1966 σε «Αμερικανική Κοντότριχη» για να διαφοροποιηθεί από τις άλλες κοντότριχες φυλές. Το όνομα αυτό ενισχύει επίσης την άποψη ότι η Αμερικανική Κοντότριχη είναι διαφορετική από τις μη καθαρόαιμες κοντότριχες στην Αμερική
Μία ημίαιμη κοντότριχη γάτα (που ονομάζεται Οικόσιτη Κοντότριχη) μπορεί να μοιάζει με Αμερικανική Κοντότριχη. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η Αμερικανική Κοντότριχη είναι μια καθαρόαιμη ράτσα γάτας, και αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Ένωση Φίλων Γάτας (CFA).
Σύμφωνα με τον CFA, η Αμερικανική Κοντότριχη είναι μια γάτα «χαμηλού κόστους» καθώς απαιτεί μόνο τα ετήσια εμβόλια και μια διατροφή καλής ποιότητας. Επίσης, είναι γενικά υγιής, καλόβολη, στοργική με τον ιδιοκτήτη της και φιλική με τους ξένους. Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά καθώς ζυγίζουν 11-15 κιλά όταν αναπτυχθούν πλήρως, ενώ ένα ώριμο θηλυκό ζυγίζει από 8-12 κιλά όταν αναπτυχθεί πλήρως στον τρίτο ή τον τέταρτο χρόνο.Οι Αμερικανικές Κοντότριχες ζουν 15-20 χρόνια όπως και τα περισσότερα αιλουροειδή.
Η Αμερικανική Κοντότριχη αναγνωρίζεται σε περισσότερους από ογδόντα διαφορετικούς χρωματισμούς και σχέδια που κυμαίνονται όπως το ραβδωτό τιγρέ. Ορισμένες γάτες αυτής της φυλής διαθέτουν βαθιές αποχρώσεις του μαύρου, καφέ ή άλλους συνδυασμούς.



Γάτα Τάμπι



Μία γάτα Tabby
Η γάτα Τάμπι (Tabby) είνα ένα είδος γάτας. Είναι ραβδωτή και ποικίλει σε σχηματισμούς. Ο κλασικός κηλιδωτός (ή μαρμάρινος) σχηματισμός είναι ο πιο συνηθισμένος. Η τιγρέ Τάμπι φέρει σειρές από οριζόντιες ραβδώσεις. Οι γάτες Τάμπι που φέρουν διάσπαρτες κηλίδες στο τρίχωμά τους είναι γνωστές με την ονομασία Τάμπι (Tabby) πιτσιλωτές. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ένα μεγάλο "Μ" στο μέτωπό τους.
Η παγκόσμια εξέλιξη της γάτας σημαίνει ότι ορισμένοι τύποι Τάμπι συνδέονται με ορισμένες χώρες. Παραδείγματος χάριν, σπάνια συναντούμε κηλιδωτές γάτες Τάμπι έξω από την βορειοδυτική Ευρώπη, όπου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος.
Ιστορία

Οι εξημερωμένες κατοικίδιες γάτες της ράτσας τύπου Τάμπι θεωρούνται ως απόγονοι της βορειοαφρικανικής αγριόγατας (Felis Silvestris). Η εξημέρωση της πρέπει να συντελέστηκε πριν 3.500 με 4.500 χρόνια, όπως μας πείθουν απεικονίσεις σε αρχαίους παπύρους και περγαμηνές από την αρχαία Αίγυπτο. Αμουλέτες με γάτες δείχνουν πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρεψαν και θεοποίησαν τις γάτες. Ζωγραφικές παραστάσεις με γάτες, που βρέθηκαν σε τάφους των Θηβών της Αιγύπτου, είναι τα πρώτα ντοκουμέντα για την εξημέρωση της γάτας και χρονολογούνται από την Αίγυπτο του 1668 π.Χ. Γύρω στο 950 π.Χ., μια πόλη στο Δέλτα του ποταμού Νείλου, που λεγόταν Βούβαστις, λάτρεψε μια γατοκέφαλη θεότητα με το όνομα Μπαστ (Bast).
Ο ιστορικός Ηρόδοτος, γεννημένος γύρω στο 480 π.Χ., ήταν ο πρώτος που παρατήρησε, ότι οι γάτες της Αιγύπτου είναι τα πιο αξιόπιστα ντοκουμέντα για την πρώιμη ιστορία της γάτας. "Αν μια γάτα πεθάνει σ' ένα σπιτικό από φυσικό θάνατο, όλοι οι ένοικοι του σπιτιού ξυρίζουν τα φρύδια τους", έγραφε. Ανέφερε επίσης πως οι νεκρές γάτες μουμιοποιούνταν και θάβονταν σε νεκροταφεία.
Οι γάτες Τάμπι θεωρούνται από τις πιο παλιές ράτσες, όπως απεικονίζονται και στις αρχαίες Αιγυπτιακές ζωγραφικές. Πιστεύεται ότι οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι, κάνοντας εμπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο, εισήγαγαν και τις γάτες τύπου Τάμπι στην Ευρώπη, αφού τις είχαν στα πλοία τους για την εξολόθρευση του πλήθους βλαβερών αρουραίων και ποντικιών που τρέφονταν με αποθηκευμένα σιτηρά.
Η λέξη "tabby" (Τάμπι) φαίνεται πως είναι παράγωγο από μια περιοχή της αρχαίας Βαγδάτης με το όνομα "Attabiah", όπου επεξεργάζονταν μια ποικιλία μεταξιού με διακριτικές ραβδώσεις, που δεν απείχαν πολύ από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Τάμπι.


Αγριόγατα της Ευρώπης



Αγριόγατα της Ευρώπης
Η Αγριόγατα της Ευρώπης (Felis silvestris silvestris) είναι στενή συγγενής της κοινής γάτας, παρ' όλα αυτά είναι πολύ πιο άγρια και πολύ δύσκολα εξημερώνεται. Μοιάζει με μια κοινή οικιακή τιγρέ γάτα, η ουρά της όμως είναι πιο παχιά και πιο μακριά. Το μήκος του σώματός της φτάνει μέχρι και το 1,2μ., ενώ παραπάνω από το μισό καταλαμβάνει η ουρά της. Ζυγίζει γύρω στα 8-9 κιλά, ενώ σε ύψος φτάνει μέχρι και τα 40 εκ. Το θηλυκό κυοφορεί για 65-70 μέρες περίπου, και γεννάει γύρω στα 5-6 μικρά, εκ των οποίων μερικά συχνά πεθαίνουν πρόωρα. Όσα ζουν, αναπτύσσονται γρήγορα και σε ηλικία ενός έτους έχουν αποξενωθεί από την μητέρα τους και ψάχνουν για σύντροφο.
Η αγριόγατα μπορεί να διασταυρωθεί με την οικιακή, αν και έχουν αρκετές φυσιολογικές διαφορές. Πολλά από τα υβρίδια που προκύπτουν φαίνονται σαν οικιακές γάτες, με τρίχωμα ξανθό ή γκρίζο, αλλά κληρονομούν την αγριότητα της Felis Silvestris (αγριόγατα). Ζει σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές, ειδικά σε φυλλοβόλα δάση της Σκωτίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και σε ένα μεγάλο μέρος της Ρωσίας.



Πηγη Βικιπαιδια.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου